Inspiration

English intro here

Back to Inspiration

Verliezen van mijn BIG, Hippocrates en Medisch Leiderschap

Verliezen van mijn BIG, Hippocrates en Medisch Leiderschap

Linked in artikel 7 maart, 2018


Arts worden is iets bijzonders. De meesten van ons worden dit vanuit roeping. Dat is mij de afgelopen periode weer heel duidelijk geworden.

Het is namelijk gebeurd. Ik ben, na eerder mijn BIG registratie als huisarts verloren te hebben, nu ook uitgeschreven uit het BIG register als basisarts. Ik kan dus nu niet meer praktiseren als arts.

Met mijn verstand begrijp ik het want ik praktiseer al 14 jaar niet meer als huisarts. En uiteraard is dit niet per ongeluk gegaan. Ik heb dat steeds bewust gekozen, doordat ik meebewoog met de omstandigheden van het leven. Ik heb nu ook heel veel voldoening als coach, supervisor en intervisor in de huisartsopleiding en met focus op medisch leiderschap. Dat is wat ik te doen heb en waar ik heel veel van mijn talenten kan gebruiken en wat ook nodig is.

Maar hoe zeer mijn verstand dit ook aan mijn emoties probeert uit te leggen, mijn emoties zeggen iets anders: het doet zeer. En het is alsof er een stukje van mijn identiteit wordt afgenomen. Eerst al met het verliezen van de registratie als huisarts en nu helemaal met het verliezen van de registratie als basisarts.

In mijn naaste omgeving besloten collega’s om toch te zorgen voor hun herregistratie. Bijvoorbeeld door uit het managen te stappen en een herintredingsjaar(!) te doen als arts ouderengeneeskunde. Of door trombose arts te worden om weer artsen-uren te kunnen maken. En zo zijn er meerdere verhalen. Lees bijvoorbeeld het artikel in MC over artsen die vertellen over de ervaring van het verliezen van hun BIG registratie. (24 januari 2018: 'Afscheid van de artsentitel').

Dit laat zien, dat arts worden iets bijzonders is. De meesten van ons zijn het geworden vanuit een roeping, vanuit een diepere zingeving. Het is een deel van wie we zijn als mens. We doen dit vanuit onze ziel. Ik denk dat dit hele proces laat zien, vanuit welke intrinsieke motivatie de meeste artsen hun werk doen. Arts zijn is niet alleen ons beroep, het is ook ons wezen. En dat is een prachtige conclusie.

Het is dus ook niet raar, dat daarom steeds meer artsen van zich laten horen, nu er voor het werken vanuit de ziel steeds minder ruimte komt en we alles in vinklijstjes en protocollen moeten vangen. Ik ben ervan overtuigd dat we met zijn allen die ziel weer terug gaan brengen in de zorg. Dat is voor mij een belangrijke essentie van Medisch Leiderschap.

Ik ben natuurlijk nog steeds arts, ook al praktiseer ik niet meer in direct patiënten contact. En ook als coach en trainer sta ik nog steeds achter die mooie eed van Hippocrates, die mijn moeder 30 jaar geleden voor mij kalligrafeerde (Ja, ook voor je omgeving betekent het iets, als je arts wordt!). Gelukkig kan je ook op andere manieren vanuit je ziel de zorg op grotere schaal dienen: bijvoorbeeld door Medisch Leiderschap op een hele specifieke en holistische wijze op de kaart te zetten via ons bedrijf Lemniscaap (www.lemniscaap.com).

Testimonials

"I now have more insight into who I am, what I do and about my impact. Angelique has supported me in connecting things and she comes to the core very quick."

Allard M.

"I have been able to let go of my original scepsis about 'leadership'. Angelique had made me practice with my 'framework conditions' in service of my now transparant, good-functioning leadership"

Jan Jaap K

"Angelique helped me to regain confidence in myself and thereby confidence in the future. Already after 1 session she had me back on my feet, as I could experience my own power again. From there we could start to build."

Anja S.

"Angelique has the ability to hear the deeper layer underneath of what I am saying and gets to the core fast. She has helped me dissect the values and meanings that are at the basis of my decisions. "

Phyllis G.

"Angelique brings an intense yet light energy that is full of acceptance and possibility, not leaving things to luck but ensuring everything is tied and ready for whatever my next step is"

Marisa V.

"Angelique moves along with the flow, focuses on underlying psychological patterns and does not only teach you some 'tricks'. She supports you to get deeper insights and has heightened my consciousness about how to use my own (healthy) strengths. Her true enthusiasm and acknowledgements have supported me in believing in myself more."

C. Vos

"I have experienced Angeliques' coaching as supportive, inspiring, steering and engaging. Especially to make certain aspects expressed in different ways (with my body, with drawings, with metaphores, etc) has helped me a lot in creating structure in my chaotic situation. "

anoniem