Inspiratie

Op deze manier hoop ik contact te houden door te delen waar ik op dit moment mee bezig ben en wat ik leer vanuit de hoop, dat dat voor jou ook iets kan betekenen, of dat het gesprek kan creëren.

Terug naar alle inspiratie

Kloktijd vs innerlijke tijd

Ik heb net een mooi boek gelezen van de Nederlandse filososfe Joke Hermsen: “Stil de tijd- pleidooi voor een langzame toekomst”. In dit boek maakt de schrijfster onderscheid tussen kloktijd en innerlijke tijd. Voor het woord innerlijke tijd geeft zij meerdere synoniemen, die diverse filosofen hebben gebruikt: persoonlijke tijd, ware tijd, windstilte van de ziel, werkelijke tijd, tijd als duur, kosmische tijd. Allemaal als tegenhanger van de kloktijd. De kloktijd die ervoor zorgt, dat we voortdraven van afspraak naar afspraak. Die uiteraard ook veel goeds oplevert in onze georganiseerde tijdperk, maar die beperkingen heeft als deze onze enige leidraad in het leven is. De innerlijke tijd geeft ons de mogelijkheid om te mijmeren, om te dagdromen, niks te doen, ons te vervelen en te fantaseren: vaak beschreven als de voorwaarde voor creativiteit en het vermogen tot vernieuwing.

Zij beschrijft onder andere hoe de zoektocht naar meer innerlijke tijd van alle tijden is. Al in de klassieke Griekse filosofie (tijd van Plato en Aristoteles) moest de mens aangespoord worden tot rust en nietsdoen. Rust en nietsdoen werden benoemd als de voorwaarden van cultuur en beschaving. Waardoor die innerlijke tijd bedreigd wordt is over de tijd natuurlijk wel veranderd: In de huidige tijd is dat voor veel mensen al die schermpjes zoals computer, telefoon, televisie, tablets etc:
De computer lijkt ons een soort van “overkomen”. In plaats van hulpmiddel lijkt de computer soms een dictator functie in ons leven te hebben ingenomen: er is altijd nog wel wat te doen, wat uit te zoeken, wat te verbinden, wat te werken, watt e lezen, wat te checken etc.


Charlie Chaplin maakte er al een film over in 1936: “Modern times”. Dit was een aanklacht op het industriele tijdperk, waarin Chaplins’ menselijkheid lijkt te worden vermalen door alle machines. Alleen aan het eind in deze clip creëert hij een moment van “innerlijke tijd”. Er lijkt eigenlijk nog niet veel veranderd sindsdien. We blijven maar draven. Charlie Chaplin: “We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity.” Ik denk dat we beiden nodig hebben: kloktijd en innerlijke tijd. Hoe is bij jou de verhouding tussen innerlijke tijd en kloktijd? Welke van de twee heeft meer aandacht nodig? Hoe wil je met beiden zijn?


Stil de tijd!

Een mooi gedicht als handvat om ruimte te geven aan de innerlijke tijd:

Het is laat zoals ieder jaar,
de tijd zit krap in zijn heden,
vandaag is steeds weer geweest
steek dus het licht aan dat de toekomst nog uitspaart,
spreek het brood aan dat nog niet doof is,
maak de taal waar achter zijn tekens,
spel het vlees, stil de tijd, leef nog even –

Gerrit Kouwenaar
(uit: Een geur van verbrande veren, 1991)

Wat klanten zeggen

"Ik heb nu meer inzicht in wie ik ben, wat ik doe en wat mijn impact is. Angelique heeft mij gesteund in het verbinden van de dingen en ze komt snel tot de kern."

Allard M.

"Ik heb mijn aanvankelijke scepsis over het begrip "leiderschap" laten varen en heb geoefend met de randvoorwaarden voor een overtuigend en goedfunctionerend, transparant leiderschap."

Jan Jaap K

"Angelique hielp me mijn zelfvertrouwen terug te krijgen en daarmee weer vertrouwen in de toekomst. Al met 1 sessie heeft ze me overeind geholpen door me mijn eigen kracht te laten ervaren. Van daaruit konden we verder gaan bouwen."

Anja S.

"Angelique heeft de gave om de diepere laag te horen onder wat ik eigenlijk zeg en komt zo snel tot de kern. Zij heeft me geholpen mijn waarden te ontdekken, die aan de basis van mijn beslissingen liggen."

Phyllis G.

"Angelique brengt een intense en toch lichte energie die vervuld is van acceptatie en mogelijkheden. Ze brengt het terug naar het concrete waarbij ik me elke keer weer klaar voelde en goed voorbereid voor de volgende stap."

Marisa V.

"Angelique beweegt dynamisch mee, heeft oog voor de onderliggende psychologische krachten en leert niet alleen maar 'kunstjes'. Ze werkt meer met inzicht en het leren aanwenden/inzetten van je eigen (gezonde) kracht. Haar oprechte enthousiasme en bemoediging deden me goed en hielpen me meer in mezelf te geloven."

C. Vos

"De coaching heb ik als prettig, ondersteunend, sturend en inspirerend ervaren. Met name het expressief maken van bepaalde aspecten en binnen mijn chaotische situatie structureren van processen hebben me geholpen."

anoniem