Inspiratie

Op deze manier hoop ik contact te houden door te delen waar ik op dit moment mee bezig ben en wat ik leer vanuit de hoop, dat dat voor jou ook iets kan betekenen, of dat het gesprek kan creëren.

Terug naar alle inspiratie

Verliezen van mijn BIG, Hippocrates en Medisch Leiderschap

Verliezen van mijn BIG, Hippocrates en Medisch Leiderschap

Linked in artikel 7 maart, 2018


Arts worden is iets bijzonders. De meesten van ons worden dit vanuit roeping. Dat is mij de afgelopen periode weer heel duidelijk geworden.

Het is namelijk gebeurd. Ik ben, na eerder mijn BIG registratie als huisarts verloren te hebben, nu ook uitgeschreven uit het BIG register als basisarts. Ik kan dus nu niet meer praktiseren als arts.

Met mijn verstand begrijp ik het want ik praktiseer al 14 jaar niet meer als huisarts. En uiteraard is dit niet per ongeluk gegaan. Ik heb dat steeds bewust gekozen, doordat ik meebewoog met de omstandigheden van het leven. Ik heb nu ook heel veel voldoening als coach, supervisor en intervisor in de huisartsopleiding en met focus op medisch leiderschap. Dat is wat ik te doen heb en waar ik heel veel van mijn talenten kan gebruiken en wat ook nodig is.

Maar hoe zeer mijn verstand dit ook aan mijn emoties probeert uit te leggen, mijn emoties zeggen iets anders: het doet zeer. En het is alsof er een stukje van mijn identiteit wordt afgenomen. Eerst al met het verliezen van de registratie als huisarts en nu helemaal met het verliezen van de registratie als basisarts.

In mijn naaste omgeving besloten collega’s om toch te zorgen voor hun herregistratie. Bijvoorbeeld door uit het managen te stappen en een herintredingsjaar(!) te doen als arts ouderengeneeskunde. Of door trombose arts te worden om weer artsen-uren te kunnen maken. En zo zijn er meerdere verhalen. Lees bijvoorbeeld het artikel in MC over artsen die vertellen over de ervaring van het verliezen van hun BIG registratie. (24 januari 2018: 'Afscheid van de artsentitel').

Dit laat zien, dat arts worden iets bijzonders is. De meesten van ons zijn het geworden vanuit een roeping, vanuit een diepere zingeving. Het is een deel van wie we zijn als mens. We doen dit vanuit onze ziel. Ik denk dat dit hele proces laat zien, vanuit welke intrinsieke motivatie de meeste artsen hun werk doen. Arts zijn is niet alleen ons beroep, het is ook ons wezen. En dat is een prachtige conclusie.

Het is dus ook niet raar, dat daarom steeds meer artsen van zich laten horen, nu er voor het werken vanuit de ziel steeds minder ruimte komt en we alles in vinklijstjes en protocollen moeten vangen. Ik ben ervan overtuigd dat we met zijn allen die ziel weer terug gaan brengen in de zorg. Dat is voor mij een belangrijke essentie van Medisch Leiderschap.

Ik ben natuurlijk nog steeds arts, ook al praktiseer ik niet meer in direct patiënten contact. En ook als coach en trainer sta ik nog steeds achter die mooie eed van Hippocrates, die mijn moeder 30 jaar geleden voor mij kalligrafeerde (Ja, ook voor je omgeving betekent het iets, als je arts wordt!). Gelukkig kan je ook op andere manieren vanuit je ziel de zorg op grotere schaal dienen: bijvoorbeeld door Medisch Leiderschap op een hele specifieke en holistische wijze op de kaart te zetten via ons bedrijf Lemniscaap (www.lemniscaap.com).

Wat klanten zeggen

"Ik heb nu meer inzicht in wie ik ben, wat ik doe en wat mijn impact is. Angelique heeft mij gesteund in het verbinden van de dingen en ze komt snel tot de kern."

Allard M.

"Ik heb mijn aanvankelijke scepsis over het begrip "leiderschap" laten varen en heb geoefend met de randvoorwaarden voor een overtuigend en goedfunctionerend, transparant leiderschap."

Jan Jaap K

"Angelique hielp me mijn zelfvertrouwen terug te krijgen en daarmee weer vertrouwen in de toekomst. Al met 1 sessie heeft ze me overeind geholpen door me mijn eigen kracht te laten ervaren. Van daaruit konden we verder gaan bouwen."

Anja S.

"Angelique heeft de gave om de diepere laag te horen onder wat ik eigenlijk zeg en komt zo snel tot de kern. Zij heeft me geholpen mijn waarden te ontdekken, die aan de basis van mijn beslissingen liggen."

Phyllis G.

"Angelique brengt een intense en toch lichte energie die vervuld is van acceptatie en mogelijkheden. Ze brengt het terug naar het concrete waarbij ik me elke keer weer klaar voelde en goed voorbereid voor de volgende stap."

Marisa V.

"Angelique beweegt dynamisch mee, heeft oog voor de onderliggende psychologische krachten en leert niet alleen maar 'kunstjes'. Ze werkt meer met inzicht en het leren aanwenden/inzetten van je eigen (gezonde) kracht. Haar oprechte enthousiasme en bemoediging deden me goed en hielpen me meer in mezelf te geloven."

C. Vos

"De coaching heb ik als prettig, ondersteunend, sturend en inspirerend ervaren. Met name het expressief maken van bepaalde aspecten en binnen mijn chaotische situatie structureren van processen hebben me geholpen."

anoniem